Militant Kasper, treinbegeleider in Leuven, schreef volgende boodschap over het belang van stemmen. Een boodschap waar wij als OVS volledig achterstaan, en die we hier dan ook graag delen.
“AAN ALLE COLLEGA’S,
Nu ik jullie aandacht heb, wil ik het even hebben over het belang van de komende sociale verkiezingen bij het spoor. Ik ga geen stemadvies geven, hoewel ik zelf natuurlijk wel een mening heb en op een lijst sta. Ik wil het nu gewoon even over het belang van te gaan stemmen hebben.
We zullen beginnen met de moeilijkheden. Er zijn vier dagen om te gaan stemmen bij de NMBS, en slechts drie bij Infrabel. Het aantal stembureau’s is echter beperkt. Diegenen die niet in hun eigen standplaats kunnen stemmen, moeten voor of na hun dienst gaan en krijgen daarvoor 2 uur extra tijd, onder de vorm van een betaalde dienstvrijstelling. Dat zal misschien niet altijd genoeg zijn. Zelfs voor sommigen die in hun eigen standplaats kunnen gaan stemmen, is de extra voorziene tijd van 15 minuten niet altijd genoeg, zoals bijvoorbeeld in Leuven, waar je na 15 minuten wandelen slechts bij het stembureau bent, en dan heb je nog niet gestemd, en ben je zeker nog niet terug.
Toch wil ik vragen dat jullie er tijd voor maken. Voor gewone verkiezingen krijg je geen ’tijd’. Je wordt niet gecompenseerd voor de tijd die je ‘verliest’ door te gaan stemmen, en toch weten de meesten onder ons hoe belangrijk het is omdat effectief te doen. Pas hier hetzelfde principe toe, indien de tijd voorzien door de werkgever niet volstaat.
Stemmen is immers belangrijk! Tot nog toe is er geen enkele democratische controle geweest over de beslissingen die worden genomen, ook door de vakbonden. Ja, vakbonden kunnen intern democratisch werken, en ja, lokale militanten luisteren doorgaans wel naar de leden en collega’s van hun depot, maar naar die stem wordt niet altijd geluisterd aan de top. De mensen die voor de vakbond samen zitten met de directie staan soms mijlenver van de dagelijkse realiteit van de Belgische spoorwegen, en dat laat zich soms ook voelen in de beslissingen die zij nemen. Zij hadden tot nog toe uiteindelijk heel weinig rekenschap af te leggen aan ons, de gewone spoormensen, want wij konden hun niet uit hun positie weghalen. Ja,je hebt altijd je lidmaatschap van een vakbond kunnen opzeggen, en ja, je kan veranderen van vakbond of ervoor kiezen om niet gesyndiceerd te zijn, maar dit gebeurt in veel te kleine mate om voelbaar te zijn. Veel collega’s weten niet goed bij wie ze gesyndiceerd zijn, of hoe ze dat moeten opzeggen. Maar of, of bij wie je gesyndiceerd bent maakt voor deze verkiezingen niet uit. Iedereen van ons mag gaan stemmen, en we moeten onze stem laten horen.
Het belang van te gaan stemmen is echter niet alleen democratische controle over de beslissingen die worden genomen door de vakbonden.Het is ook een duidelijk signaal naar de werkgever toe, dat hoewel we al eens klagen over de vakbonden, of misschien zelfs niet meer aangesloten zijn bij een vakbond, we syndicalisme wel belangrijk vinden. Het toont dat we niet willen dat de directie hun wil maar kan doorduwen, omdat wij niet allemaal meer helemaal achter de vakbonden staan. Het toont dat de echte macht bij ons ligt, dat wij, als werknemers, het bedrijf doen draaien, en dat we in ruil daarvoor eerlijke verloning, werkbaar werk en veilige arbeidsomstandigheden willen. Niet gaan stemmen zal door de directie geïnterpreteerd worden als een gebrek aan interesse, een gebrek aan steun aan de vakbonden en een vrijbrief om verdere beslissingen door te drukken die ons statuut en onze arbeidsvoorwaarden nog verder inperken.Daarbij heeft de stem van een militant in een commissie veel meergewicht wanneer veel collega’s op hem of zijn syndicaat gestemd hebben.
Dus, beste collega’s, kijk na of je jouw oproepingsbrief al hebt gekregen,kijk na waar je stemkantoor is, en wanneer je kan gaan stemmen, en ga dan alsjeblieft ook stemmen. Toon dat wij, ondanks alles, nog voor onszelf willen opkomen, en dit op een democratische manier.”