MINIMALE DIENSTVERLENING BIJ SPOORSTAKINGEN KAN VANAF 7 MAART

De minimale dienstverlening tijdens stakingen op het spoor kan worden toegepast vanaf 7 maart. Dat zegt een woordvoerster van HR Rail, dat het personeel beheert van Infrabel en de NMBS. De vakbonden weigerden donderdag een advies uit te brengen over de modaliteiten van de regeling, maar dat belet volgens HR Rail niet dat de wet van kracht wordt. De bonden willen de minimale dienstverlening nog juridisch aanvechten.

Eerder kwam het Sturingscomité samen bij HR Rail. Bedoeling was dat een advies zou worden opgesteld over de beroepscategorieën die als essentieel worden gezien om de dienstverlening te garanderen in het geval van een staking, en over de manier waarop de personeelsleden hun intentie tot staken zouden moeten bekendmaken in de aanloop naar een staking.

De vakbonden ACOD en ACV-Transcom weigerden echter een advies uit te brengen, “omdat niet op alle gestelde vragen betreffende de essentiële beroepscategorieën werd geantwoord”. Ook over de intentieverklaringen vond het vakbondsfront dat “er geen concrete nadere regels werden meegedeeld” en dus kwam er ook daarover geen advies. De bonden zeggen samen te werken om de minimale dienstverlening voor de rechtbank aan te vechten.

Hoe dan ook kan de wet op 7 maart worden toegepast, zegt HR Rail. “Op 6 maart komen de directiecomités van Infrabel en NMBS samen om de essentiële beroepscategorieën te bepalen. Op 7 maart zal de raad van bestuur van HR Rail vervolgens de modaliteiten voor de intentieverklaringen bepalen. Vanaf 7 maart kan de minimale dienstverlening conform de wet worden toegepast.”

Volgens de OVS zijn er twee aspecten verbonden aan de minimale dienstverlening. Enerzijds wil de NMBS ernaar streven om zoveel mogelijk treinen te laten rijden, wat ook haar opdracht is. Anderzijds is er de vraag of een minimumdienstverlening wel als realistisch beschouwd kan worden, m.a.w. is ze uitvoerbaar, en dit zonder dat de veiligheid van reiziger en personeel in het gedrang komen?

Wat tevens -terecht- op verzet stuit, is de verplichting van het personeelslid om vóór een eventuele staking aanvangt aan de maatschappij te laten weten of al dan niet aan de actie deelgenomen zal worden. Daaromtrent zou de Raad van State wel eens negatief kunnen oordelen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.